Početna Savjeti Grlobolja

Grlobolja

Datum objave: 07.11.2015

Upala grla općeniti je naziv koji koristimo za svaku bol koju osjećamo u grlu, iako se razlikuju upala ždrijela (faringitis), upala krajnika (tonzilitis) te upala grkljana i glasnica (laringitis).

Prehlade se najčešće povezuju s grloboljom, vrlo su česte u ovo doba godine, a mogu ih pratiti povišena tjelesna temperatura, glavobolje, umor i malaksalost, curenje iz nosa, kihanje te kašalj. Postoji niz simptoma: bol, pečenje ili grebanje u grlu, otežano gutanje, suhoća sluznice, promuklost, gubitak glasa te, u težim slučajevima, otečeni krajnici ili otečene limfne žlijezde vrata.

Najčešći uzročnici

Uzročnici grlobolje najčešće su virusi (krivci za prehlade), a rjeđe i bakterije. Bakterijske infekcije razlikuju se od virusnih prema jačini, opsegu i brzini pojave simptoma. Kod virusnih infekcija početak upale je postupan, a kod bakterijskih nagao. Simptomi bakterijskih upala znatno su jači, a i tjelesna temperatura može biti vrlo visoka. Virusne infekcije grla često su praćene izraženim respiratornim simptomima (hunjavica, kihanje i kašalj), a kod bakterijskih infekcija najčešće izostaju ostali simptomi, no ždrijelo je izrazito crveno te se mogu vidjeti gnojni čvorići.

Upalu grla mogu uzrokovati i neki drugi faktori, kao što su kronična žgaravica, odnosno dizanje kiselog sadržaja želuca kroz jednjak do grla, konzumiranje gaziranih pića, pušenje, dugotrajna izloženost suhom ili onečišćenom zraku, preopterećenost glasnica i alergije.

Liječenje

Liječenje grlobolje ovisi o uzročniku. Virusne upale grla liječe se antisepticima i dezinficijensima za grlo u obliku pastila, sprejeva za usta i otopina za grgljanje, čime se smiruje upala te se sprečava nastanak naknadne infekcije. S ciljem ublažavanja boli, tim se preparatima često dodaju i lokalni anestetici ili sredstva protiv bolova. Za cjelovito liječenje grlobolje preporučuju se pastile koje suzbijaju sve simptome upaljenoga grla, a ujedno djeluju i na uzročnike. Ublažavanju simptoma značajno doprinosi i pojačano uzimanje tekućine, najbolje vode ili blagih biljnih čajeva. Može pomoći i otapanje meda u ustima jer med ima antiseptički učinak, a njegovo polagano otapanje potiče pojačano lučenje sline. Antibiotici ne djeluju na viruse pa se propisuju samo za dokazane bakterijske upale grla, osobama s oslabljenim imunosnim sustavom i bolesnicima s teškim kroničnim bolestima dišnog sustava, kao što je KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest).

Kada potražiti pomoć liječnika?

Mala djeca:

  •  grlobolja ne prolazi s prvim jutarnjim pićem ili jelom
  • dijete otežano guta ili otežano diše.

Odrasli:

  • nagla pojava simptoma – vrlo jaka grlobolja, visoka temperatura, groznica i malaksalost
  • povišena temperatura (iznad 38 °C) traje dulje i ne pada nakon uzimanja antipiretika
  • jako otežano gutanje (teško je progutati i gutljaj vode)
  • otežano disanje ili se pri disanju čuje „pištanje“
  • bol i kočenje u vratu ili osip praćen visokom temperaturom
  • grlobolja traje dulje od tjedan dana, neovisno o uzimanju antiseptika za grlo.

U savjetodavnoj kampanji „Tvoje grlo je tvoja snaga“ tijekom listopada i studenog sudjeluje 130 ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne. Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Krka i njihovim brandom Septolete duo.

Sve o grlobolji i ublažavanju neugodnih simptoma čitajte u članku koji ćete pronaći ovdje.

Preuzeto sa adiva.hr