Početna Savjeti Imunitet od A do Z

Imunitet od A do Z

Datum objave: 10.12.2018

Donosimo pregled sastojaka koji pomažu u jačanju imuniteta

A

A vitamin - važan za rad imunosustava i za održanje funkcije sluznica koje predstavljaju prvu liniju obrane tijela od štetnih tvari. Da bi se izbjeglo moguće štetno predoziranje, preporučuje se koristiti karotene iz kojih tijelo samo stvara vitamin A.

Arabinogalaktan - dugolančani polisaharid od dva monomera - galaktoze i arabinoze. To je dijetesko vlakno otporno na razgradnju enzimima. Do kolona dolazi nerazgrađeno što ga čini usporedivim s inulinom i beta glukanom. Nalazi se u mnogo biljnih vrsta kao npr. u purpurnoj rudbekiji (Echinacea purpurea) i kurkumi (Curucuma longa) te najviše u vrstama Larix sp., i to najviše u arišu (Larix occidentalis). Rezultati kliničkih studija pokazuju da arabinogalaktani iz ariša imaju pozitivnu sposobnost modulacije i potpore imunološkog sustava, jer povećavaju aktivnost prirodnih stanica ubojica, citokina i makrofaga, te smanjuju pojavnost infekcija gornjih dišnih puteva. Arabinogalaktani imaju i antioksidativni kapacitet koji može biti u vezi sa sadržanim polifenolnim spojevima.

Antioksidansi – glavna im je karakteristika prevencija oštećenja stanica stupanjem u reakciju sa slobodnim radikalima da bi ih stabilizirali i dezaktivirali. Antioksidansi doniraju elektron slobodnim radikalima, pa oni više nemaju potrebu napadati stanicu. Tako se zaustavlja lančana reakcija oksidacije. Visoko reaktivne kisikove vrste i slobodni radikali u biološkim sustavima potječu iz različitih izvora. Kada su slobodni radikali kao što su superoksid-anion, peroksil-radikal, radikal dušičnog oksida te reaktivne vrste kisika (vodikov peroksid i hipoklorna kiselina) prisutni u višku, oni mogu oksidirati nukleinske kiseline, proteine, lipide te inicirati degenerativne bolesti. Međutim, oni istovremeno pomažu u metabolizmu time što oksidiraju ugljikohidrate, masti i bjelančevine, stvarajući toplinu i energiju. Zato se funkcija sustava antioksidansa ne sastoji u tome da se oksidans u potpunosti ukloni nego da ga se drži na optimalnoj razini. Antioksidansi se svrstavaju u dvije skupine, ovisno o tome jesu li topljivi u vodi ili u mastima. Topivi u vodi (askorbinska kiselina) reagiraju s oksidansima u citosolu stanica i krvne plazme, a topivi u lipidima (vitamin E, karotenoidi, koenzim Q10) štite stanične membrane od peroksidacije lipida. Tri najsnažnija enzimska sustava obrane prisutna u organizmu u širokom rasponu koncentracija u tjelesnim tekućinama i tkivima su superoksid-dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i glutation-peroksidaza (GSHPx). Važnost interakcije različitih antioksidansa vrlo je složeno pitanje, jer različiti metaboliti i enzimski sustavi imaju sinergistično djelovanje i ovisni su jedni o drugima. Djelovanje jednog antioksidansa može ovisiti o pravilnoj funkciji ostalih članova sustava, a enzimi (SOD, CAT, GSHPx) ne mogu obavljati svoju funkciju bez prisustva antioksidansa koje unosimo putem hrane.

Aloa - u medicinske svrhe koristi se tisućama godina, a 1934. objavljeni su prvi rezultati kliničkog ispitivanja te biljke. U soku je nađeno više od 200 različitih supstancija koje imaju pozitivno djelovanje na zdravlje ljudi. Aloa sadrži 20 od 22 esencijalne aminokiseline, 7 od 8 esencijalnih masnih kiselina, 8 enzima, sterole, salicilnu kiselinu i lupeol, pa djeluje i analgetski i protuupalno. Posljednjih se godina najviše istražuju u njoj prisutni polisaharidi, i to oni dugih lanaca koji utječu na imunosustav.

Astragalus (Astragalus Membranaceus, Fabaceae) - biljna vrsta čija se droga (korijen) već tisućama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, i to za obnavljanje energije chi, kod umora, iscrpljenosti, protiv čestih infekcija. Sadrži triterpenske glikozide, saponine, polisaharide kojima se pripisuje imunoprotektivno djelovanje, izoflavanske glikozide, minerale, eterično ulje, gorke tvari...U SAD se koristi kao imunostimulans kod supresije imunosustava za vrijeme kemoterapije karcinoma. Kliničke studije pokazale su da bi mogao biti učinkovit kao preventivna mjera protiv prehlada te da može smanjiti trajanje i simptome prehlade, povećanjem broja leukocita kod osoba koje imaju kronično sniženi broj leukocita (leukopeniju). Značajno je da vjerojatno nema neželjeni imunostimulatorni učinak nalik onome kod primjene ehinaceje. Uvršten je u Japansku farmakopeju. In vivo studije pokazale su da poboljšava imunosni odgovor poticanjem fagocitoze provedene posredstvom monocita i makrofaga, produkciju interferona, aktivnost NK-stanica i T-stanica. Dosadašnje in vivo i in vitro studije pokazale su korisnost kada se astragalus primjenjuje u kombinaciji s ostalim potencijalnim imunomodulatornim agensima, dok se rjeđe koristio u studijama kao monoterapija.

 

B

B vitamini - zbirka od osam u vodi topivih vitamina (B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin) u prirodi se nalazi zajedno. Svaki od njih ima određene zadatke, a zajednička im je odgovornost stvaranje energije iz ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Vitamini B skupine djeluju zajedno u svrhu poboljšanja metabolizma, imunološkog i živčanog sustava, čuvaju kožu i mišiće, potiču rast i podjelu stanica te imaju mnoge druge pozitivne učinke na zdravlje organizma. Organizam ih ne može sintetizirati, pa ih je potrebno unositi svakodnevno. Nedostatak jednog ili više od njih negativno djeluje na metabolizam, pa i na zdravlje. Suvremen način obrade namirnica znatno narušava njihovu ravnotežu. Najbolji prirodni izvor kompleksa B vitamina je pivski kvasac.

Bazga - u farmakopejama i monografijama ljekovitih biljaka, cvjetovi i njihovi ekstrakti preporučuju se kao dijaforetici kod vrućice, kao ekspektoransi za olakšavanje upala gornjih dišnih puteva te u simptomatskom liječenju prehlade. Ostale farmakološke aktivnosti i dalje se istražuju. Provode se klinička ispitivanja te in vivo i in vitro pokusi. Iako još uvijek nema znanstvenog objašnjenja mehanizma dijaforičkog djelovanja, rezultati nekih pokusa pokazuju da cvijet bazge potiče rad žlijezda znojnica kod toplinskih podražaja. Pretpostavlja se da bi tom učinku mogli pridonositi flavonoidi i fenolne kiseline, dok bi za protuupalno, antivirusno i diuretičko djelovanje mogli, uz flavonoide, biti odgovorni triterpenski spojevi. Sve spomenute aktivnosti cvijeta bazge i njegovog ekstrakta navode se u priručnicima i monografijama ljekovitog bilja, a njihova primjena se preporučuje kod prehlade, pojačane sluzi, upale sinusa, groznice i visokih temperatura. Zbog antioksidativnog djelovanja svojih sastavnica, bobice pridonose jačanju imunološkog sustava, smanjenju razine kolesterola, poboljšanju vida, poboljšanju zdravlja srca. Primjenjuju se i kod kašlja, prehlada i gripe, te virusnih i bakterijskih infekcija. Rezultati provedenih studija vezanih za antivirusnu aktivnost sastavnica bazge, potvrđuju njihovu učinkovitost na osam različitih virusa gripe.

 

C

Cink – mineral koji sudjeluje u više od 200 enzimatskih sustava tijela, a u imunološki sustav je uključen višestruko - od kožne barijere do regulacije gena unutar limfocita. Ključan je za normalnu razvojnu funkciju stanica koje posreduju nespecifičnu imunost, poput neutrofila i NK stanica. Inhibira replikaciju rinovirusa koji je odgovoran za neke pojave obične prehlade, pa je tada opravdana njegova uporaba, naročito odmah po pojavi simptoma. Već manji nedostatak cinka utječe na funkciju timusa, na smanjenje broja CD4+ i smanjenu produkciju citokina. Cink se može koristiti u akutnim infektivnim stanjima, ali se mora voditi računa o ukupnoj dnevnoj dozi. Visoke doze su toksične i mogu poremetiti apsorpciju bakra te dovesti do njegova deficita. Gornja granica sigurnog uzimanja je 150 mg/dan.

C vitamin – brojna su istraživanja proučavala njegov utjecaj na viruse. Iako su rezultati pokazali da se redovitim unosom ne može sprječiti prehlada, postoje dokazi da se njegovim uzimanjem ublažavaju simptomi i trajanje prehlade. Općenito, virusi ne mogu preživjeti u okolišu s visokim dozama vitamina C. Revizija 30 nasumičnih i nenasumičnih istraživanja pokazala je da unos vitamina C u dozi od 1 gram na dan tijekom nekoliko mjeseci ne dovodi značajno do djelovanja na učestalost prehlade, ali je uočena konstanta u smanjenju trajanja simptoma. Utjecaj na smanjenje vremena prehlade kretao se čak do 39%. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila je čak 16 različitih zdravstvenih tvrdnji za vitamin C, što potvrđuje njegovu iznimnu znanstvenu utemeljenost djelovanja i korist za ljudsko tijelo. Neke od njih izravno se ili neizravno, vezuju i uz imunitet, pa se tako za pripravke koji sadrže barem 15% PU vitamina C mogu koristiti tvrdnje da: „pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava“ i „pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa“, a za pripravke koji sadrže dozu od 200 mg vitamina C može se koristiti tvrdnja da „pridonosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti“.

 

D

D vitamin - na specifičan način djeluje na imunosustav i povećava stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju staničnu stijenku bakterija, virusa i gljivica u tijelu. Posebice snažno djeluje na virus prehlade. Sprječava pretjerano stvaranje citokina i kemokina te njihovo gomilanje u zaraženim plućima, što je često uzrok smrtnosti kod komplikacija vezanih uz prehlade. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dozvolila je za vitamin D, između ostalih, i tvrdnju da „pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava“. U posljednje vrijeme imunomodulatorna svojstva vitamina D postaju sve prepoznatljivija. Vitamin D može modulirati urođenu i stečenu imunološku reakciju. Na stanicama imunološkog sustava (B i T limfociti, stanice koje predstavljaju antigene) prisutni su receptori za vitamin D što upućuje na to da on nema ulogu samo u reguliranju kalcija i homeostaze koštanih tkiva u tijelu.

Sve ljudske stanice sposobne su sintetizirati aktivne metabolite vitamina D. U nekim se ispitivanjima čak otkrila povezanost između nedostatka vitamina D i povećane autoimunosti te povećana osjetljivost na infekcije. Posljednja otkrića upućuju na to da vitamin D može utjecati na staničnu proliferaciju i diferencijaciju kao i na imunološke reakcije, odnosno sposobnost tolerancije i poboljšanje zaštite imunosti.

 

E

Eterična ulja - klase biokemijskih spojeva eteričnih ulja koja povoljno djeluju na dišni sustav najčešće su: oksidi (cikloeteri) među kojima je vrlo učestao 1,8-cineol, jer pomažu iskašljavanju (ekspektorirajuće) i djeluju antivirusno; alkoholi poput linalola i terpineola, jer djeluju antivirusno i antibakterijski; laktoni koji djeluju snažno ekspektorirajuće, prisutni u inuli i omanu; te fenoli poput karvakrola i timola koji djeluju snažno antivirusno i antibakterijski.

E vitamin - jedan od najjačih antioksidansa i najmoćniji u zaštiti ovojnica stanica od oštećenja slobodnim radikalima, zbog čega ima višestruko djelovanje na cijeli organizam.

 

F

Flavonoidi - skupina polifenolnih spojeva. Poznato ih je oko 5.000 vrsta. Nalaze se u kori voća i povrća, bobičastom voću, čokoladi, vinu, zelenom i crnom čaju. Njihov antioksidativni učinak se sastoji u supresiji nastajanja reaktivnih vrsta kisika inhibicijom enzima i keliranjem elemenata u tragovima koji su uključeni u proces nastajanja slobodnih radikala. Za razliku od vitamina C i E koji štite samo stanične membrane, flavonoidi i galokatehini imaju kao antioksidansi mnoge druge funkcije. No, da bi funkcionirali kao fiziološki antioksidansi, flavonoidi i galokatehini moraju biti prisutni na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u određenoj koncentracijii.

 

G

Glukani - Gljive su značajan izvor imunomodulatornih tvari od kojih se najviše ističu specifične polisaharidne frakcije, uglavnom glukani.

Alfa-glukani – prirodno su prisutni u velikom broju gljiva vrste Ascomycetes i Basidiomycetes u čijim su staničnim stijenkama koncentrirani u količini od 9-46%. Moguće ih je izolirati i iz alge klorele. Gljive šampinjoni ( Agaricus bisporu) sastoje se od 90% alfa-glukana za koje su in vitro studije pokazale da induciraju faktor tumorske nekroze i produkciju dušičnog oksida. Dosadašnja primjena beta-glukana pokazala se korisna u pomicanju Th-1/Th-2 imunosnog odgovora u smjeru Th-1 odgovora, čime bi se postigla moguća korisna primjena kod alergija. Suprotno očekivanom, in vivo studija pokazala je da alfa-glukani mogu usporiti citokine nastale Th-1 imunosnim odgovorom, no takva studija imala je i nedostataka, pa je potrebno napraviti opsežnije kliničke studije. Acetilirani alfa-glukani pokazuju direktan imunološki potencijal nakon apsorpcije.

Beta-glukani - imunostimulirajuće djelovanje dokazano je samo kod molekula glukana u kojima su molekule glukoze vezane beta 1,3- i 1,6–vezom. Beta-1,3 D glukani potiču stvaranje koštane srži čime se povećava proizvodnja leukocita i trombocita, te aktivacija makrofaga. Aktivirani makrofagi sposobni su pronaći, prepoznati i uništiti uzročnike bolesti te kontrolirati aktivnosti drugih stanica imunološkog sustava. Kada beta-1,3 D glukan dođe u kontakt s receptorom makrofaga, stanica makrofaga postaje čak do 7 puta djelotvornija u prepoznavanju i uništavanju uzročnika bolesti. Beta-1,3 D glukan povećava imunološku aktivnost za 50-120% već tijekom prvih 72-96 sati peroralnog uzimanja. Molekula s dokazanim imunostimulirajućim djelovanjem ima u zobi (37-40 g/kg beta-glukana), ječmu (oko 33 g/kg) i u određenim vrstama medicinskih gljiva. U raznim kliničkim studijama najintenzivnije se istražuju i pokazuju obećavajuće rezultate reishi, maitake, shiitake, cordyceps i druge gljive.

 

K

Kolostrum - prirodno sadrži koncentrate imunoloških tvari: imunoglobuline, citokine, faktore rasta, glikoproteine, PRP (polipetidi bogati prolinom) enzime, vitamine, minerale. Od velike je važnosti odabrati kvalitetan proizvod. Naime, kolostrum je proizvod krave što znači da je važno čime je ona hranjena (bez hormona, antibiotika) a važna je i tehnologija izrade kao i vrsta kapsula (ona koja će omogućiti nesmetani dolazak do crijeva gdje se kolostrum apsorbira).

 

L

Laktobacili – spoznaje prema kojima laktobacili i bifidobakterije u crijevima štite od potencijalno patogenih mikroorganizama i tako djeluju kao dio crijevne obrambene barijere, pridonijele su inicijativi za uključivanje probiotika u dojenačka mlijeka i njihovu primjenu kao dodatak prehrani u najranijoj dobi. Pravilna funkcija crijevne barijere važan je obrambenim mehanizmom čija je svrha održavanje integriteta epitela, a time i zaštita organizma od štetnih vanjskih utjecaja. Posljednjih deset godina broj znanstvenih publikacija i kliničkih ispitivanja probiotika povećao se za 25 puta. Ta su ispitivanja potvrdila opravdanost primjene probiotika, ali uz poman odabir između velikog broja proizvoda koji se nude na tržištu. Glavni kriterij za njihovu primjenu je broj živih klica. Minimalno potrebna količina je 109CFU/gr ili ml. Drugi važan kriterij za primjenu je oblik koji omogućava da živi mikroorganizmi dođu do crijevne sluznice. Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripe i prehlade kod predškolske djece, utvrđenoje da se svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj. Spomenuta studija testirala je utjecaj dvije vrste bakterija, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium animalis, a autori zaključuju da najučinkovitiju obranu od gripe i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotička soja. Bakterijske vrste Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Streptococcus thermophilus, E. coli Nissle 1917, neke su od detaljno istraženih probiotičkih bakterija koje imaju dokazan imunomodulatorni učinak, te čuvaju integritet crijevne barijere.

 

M

Matična mliječ ima bakteriostatska i baktericidna svojstva. Antibakterijska aktivnost je posebno izražena na gram pozitivne bakterije, a povezuje se sa 10-HDA i peptidom rojalizinom. Oko 2/3 svježe matične mliječi čini voda, a proteini i šećeri najveća su frakcija u njenoj suhoj tvari. Većina od oko 73,9% dušikovih spojeva su proteinske molekule (albumini, glikoproteini, lipoproteini). Slobodne aminokiseline (njih 23) čine oko 2,3%, a peptidi oko 0,16%. U sastavu sudjeluju i brojni enzimi među kojima su glukoza-oksidaza, fosfataza i kolinesteraza, te brojni vitamini (B1, B2, B6, C, E, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol i folna kiselina). Pantotenske kiseline ima sedamnaest puta više nego u suhoj peludi, poznatoj po bogatstvu tog vitamina. Sadrži i neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) te spolne hormone (estradiol, testosteron i progesteron) kao i brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Najbolji i najsigurniji oblik je liofilizirana matična mliječ koja se dobiva evaporiranjem vode iz smrznute mliječi u vakuumu.

 

N

Nigella sativa – ili crni kim je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, u uporabi tisućama godina. Ulje crnog kima sadrži visoki udio višestruko nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, ugljikohidrate, nigelon, beta-sitosterol, timokinon. Posljednjih se godina intenzivno istražuje da bi se dobila potvrda o djelotvornosti. Ulje crnog kima koristi se za jačanje imunološkog sustava, ali i sprječavanje neželjenih učinaka kemoterapije.

 

O

Omega-3 - masne kiseline su osnovni gradivni element staničnih membrana i različitih staničnih medijatora bez kojih nema komunikacije među stanicama. Upalne reakcije su jedan od načina na koji funkcionira naš obrambeni sustav. Zato tijelo mora stvarati dvojake medijatore - one koji potiču upalu, ali i one koji pretjeranu upalu smanjuju. Tako npr. od arahidonske kiseline nastaju medijatori koji potiču upalu, poput leukotriena B4 (LTB4) i prostaglandina E2 (PGE2). No, od njoj vrlo srodne EPA kiseline (eikozapentaenske kiseline) nastaju protuupalni leukotrien A3 i prostaglandin E3. Ta je ravnoteža moguća samo uz prisustvo određenih masnih kiselina. Neke od tih kiselina tijelo ne može samo stvoriti. To su esencijalne masne kiseline EPA i DHA koje smanjuju upalne procese modulacijom i utjecajem na produkciju T-stanica citokina.

 

P

Propolis - dokazano je da propolis in vitro sprječava rast bakterija i virusa, a in vivo potiče stvaranje stanica imunološkog sustava kao i stvaranje protutijela. Uobičajeno se uzima preventivno kao pomoć jačanju obrambene snage organizma, jer pojačava proizvodnju specifičnih i nespecifičnih obrambenih tvari. Osim peroralne primjene, pomaže pri upalama usne šupljine i sluznice apliciranjem spreja na bolna mjesta. Cijepljenje u kombinaciji s propolisom pokazuje snažnije i specifičnije jačanje imunološkog sustava, osobito kod gripe i prehlade kao virusnih oboljenja. Antibakterijsko djelovanje je izraženije na gram-pozitivne bakterije (Streptococcus sp., Staphylococcus sp.) nego na gram-negativne bakterije (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp.). Također je izraženo i pozitivno djelovanje na neke parazite koji uzrokuju upalu crijeva. Istraživanja su pokazala da je veći postotak galangina zaslužan za bolji učinak na višestruko rezistentne vrste kao što su Staphilococcus aureus (MRSA) i Streptococcus aeruginoza. Ekstrakt propolisa je to djelotvorniji što sadrži više ekstrahiranih sastavnica. Tinkture sa 60–80% etanola sadrže više flavonoida, imaju snažnije baktericidno djelovanje i biološku aktivnost od tinktura koje sadrže više vode. Osim etanolnog ekstrakta propolisa postoji i vodeni ekstrakt koji također ima pozitivne učinke, a dobiva se otapanjem u propylenglikolu, te se primjenjuje kod djece. Jedino standardizirani ekstrakti propolisa garantiraju učinkovitu i sigurnu uporabu.

 

R

Rudbekija – ili ehinacea je jedan od najpoznatijih i najispitivanijih biljnih imunostimulatora. Najučinkovitija se pokazala primjena ehinaceje na gornje dišne putove kod prehlade i gripe kada je učinak brz i vrlo djelotvoran, pogotovo ako se uzmu visoke doze tijekom kratkog vremena - kratka i intenzivna „terapija“. Ehinaceja povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, naročito T-limfocita. Istraživanja su pokazala da povisuje fagocitozu za 39%. Povisuje razinu interleukina i interferona. Ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje. Ometa djelovanje enzima hijaluronidaze koji razara tkivo i pospješuje širenje infekcije. Djeluje protuupalno. Korisna je i kod kroničnih infekcija, posebice dišnog i mokraćnog sustava, te za brže zacjeljivanje rana na koži. Na tržištu su najzastupljeniji proizvodi s tri glavne ljekovite vrste: uskolisna rudbekija (Echinaceae angustifolia), crvena rudbekija (Echinaceea purpurea) i ružičasta rudbekija (Echinaceae pallida). Sadrži depside ehinakozid, cinarin i verbaskozid, klorogensku kiselinu, alkamide i polisaharide. Za ekstrakciju se priprema svježa biljka, i to odmah nakon branja. Zbog postupka ekstrakcije u tekućim dodacima prehrani, udio alkohola ponekad je vrlo visok što mora biti jasno naznačeno na deklaraciji proizvoda. Osim tekućih postoje i dodaci prehrani u drugim farmaceutskim oblicima – u obliku kapsula, tableta, komprimata (suha biljka), u gelovima i SIPF pripravci (biljka se nakon branja smrzava u tekućem dušiku te duboko zamrznuta melje da se zadrže aktivne komponente). Dosad nisu zabilježene nuspojave ni toksični učinci, osim moguće slabe alergijske reakcije kod pojedinaca alergičnih na glavočike. No, njena je upotreba zabranjena kod osoba s autoimunim bolestima, kod osoba koje boluju od tuberkuloze, leukemije, dijabetesa, multiple skleroze, AIDS-a i reumatoidnog artritisa.

 

S

Selen - o značaju selena kao mikronutrijenta za imunosustav dovoljno govori činjenica da je sastavni dio jednog od najvažnijeg antioksidativnog enzima: glutation-peroksidaze. Selenoproteini imaju jednu od ključnih uloga u uravnoteženju učinka reaktivnih kisikovih vrsta, pa je nutritivni status selena direktno povezan s (ne)adekvatnim imunosnim odgovorom i podložnošću upalnim procesima. Uz to, povezan je s razvojem i ekspresijom leukocita, a neke su studije pokazale da suplementacija selena poboljšava funkciju timusa i stimulaciju proizvodnje leukocita.

Spirulina - jedna od modrozelenih algi, koje su prisutne na Zemlji 3,5 milijarde godina i koje snabdjevaju naš planet kisikom. U svom sastavu ima izuzetno visoki udio proteina (proteinski kompleks koji je gotovo 95% iskoristiv u ljudskom organizmu), sadrži sve esencijalne masne kiseline, esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru, visoke koncentracije vitamina B-12 i cijeli spektar ostalih vitamina, više od 2000 enzima, 17 različitih beta-karotenoida, puni spektar iskoristivih minerala, bogatstvo željeza i magnezija minerale, pigmente, glikogen, glikolipide i sulfanolipide. Istraživanja su dokazala da ima antioksidativno i antivirusno djelovanje. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su njen pozitivan učinak kod hipoglikemije, dijabetesa, sindroma kronične iscrpljenosti, anemije, čira na želucu, hepatitisa, kao i njenu sposobnost da stimulira i jača imunološki sustav. Isto se tako pokazalo da pomaže u popravku oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osobe koje imaju problema sa štitnjačom moraju zbog visokog sadržaja joda biti oprezne kod primjene algi.

 

Z

Zeleni čaj - sadrži kofein, polifenole, vitamine, eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline. Polifenoli zelenog čaja imaju izraziti antioksidativni učinak. Pokazuje aktivnost prema nekim patogenim bakterijama i gljivicama, a zbog prisustnosti epigalokatehin galata djeluje i na HIV virus.

Nema podataka o toksičnosti, ali je uz terapiju antikoagulansima potreban oprez kod konzumiranja više od 4 šalice čaja na dan, zbog prisutnosti vitamina K. Ne preporučuje se osobama s oksalatnim kamencima i osobama s niskim željezom, jer se značajno smanjuje njegova apsorpcija.

 

Ž

Željezo – potrebno je za brojne vitalne funkcije uključujući rast, reprodukciju, zacjeljivanje rana i imunitet. Glavna mu je uloga prenos kisika do tkiva. Željezo je također bitno za pravilno funkcioniranje brojnih enzima uključenih u sintezu DNA, stvaranje energije i zaštitu od mikroba i slobodnih radikala.

Preuzeto sa inpharma.hr

Članak priredila: Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag. fitofarmacije i dijetoterapije