Početna Savjeti Kako prebroditi sezonu ambrozije

Kako prebroditi sezonu ambrozije

Datum objave: 22.09.2015

Preosjetljivost na pelud ambrozije najčešće stvara smetnje u gornjim dišnim putovima (nos i oči – alergijski rinitis), i/ili donjim dišnim putovima (pluća – astma), a moguće su i kožne reakcije na mjestu dodira s biljkom (koprivnjača – urtikatrija) ili reakcije potkožnog tkiva (javlja se otok s deformacijom usnica, naticanjem jezika ili područja oko očiju).

U današnje vrijeme brzog civilizacijskog življenja, s visokim onečišćenjem zraka, pelud je još agresivnija nego ranije jer se oštri djelići dizelskih goriva zalijepe na okrugla zrnca peludi, što im omogućuje brži i lakši prodor u dublje dijelove dišnih sluznica. Zato su alergijske bolesti u urbanim sredinama učestalije i izraženije nego u ruralnim područjima.

Svaka biljka polinira, stvara zrnca polena ili peludi u svrhu razmnožavanja. Sezona polinacije biljaka u našim krajevima počinje već polovinom veljače, kada se javljaju peludi stabala. Krajem ljeta, u kolovozu, aktualne su peludi korova – limundžika (Ambrosiaelatior), divljeg pelina (Artemisia vulgaris), a u mediteranskom području i crkvine (Parietaria).

Zrnce peludi koje dođe u dodir s dišnom sluznicom, u toplom i vlažnom okolišu nabubri, pukne i otpusti se velik broj proteina i enzima, među kojima su brojni alergeni, koji pokrenu alergijsku reakciju. Prag koji izaziva alergijsku reakciju vrlo je nizak; koncentracija peludnih zrnca veća od 20/m3 zraka može izazvati simptome alergije i rinitisa.

Kad posumnjamo na alergijsku senzibilizaciju, treba učiniti dijagnostičku obradu kako bi se ta bolest potvrdila ili otklonila. Osnova dijagnostike alergijskih bolesti jest temeljita anamneza, odnosno razgovor s bolesnikom. U kliničkom pregledu zbog dišnih alergija liječnik analizira simptome, pri čemu je vrlo važno utvrditi ukazuju li simptomi na astmu – danas je poznato da između četvrtine, čak i polovine bolesnika s rinitisom ima neprepoznatu astmu.

O preosjetljivost na pelud ambrozije saznajte više na http://www.adiva.hr/kako-prebroditi-sezonu-ambrozije.aspx