Početna Savjeti Ublažavanje reumatskih bolova

Ublažavanje reumatskih bolova

Datum objave: 26.06.2016

Kretanje je sastavni dio terapije reumatskih bolesti, a s obzirom na to da smo na pragu ljeta, svakako iskoristite vodu za poboljšanje svog stanja - plivanje i gimnastika u vodi mogu učiniti mnogo

Autor članka: Pavao Vlahek, dr. med., spec. fizikalne rehabilitacijske medicine
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Preuzeto sa http://www.adiva.hr

Promjenjivo vrijeme karakteristično za proljetne dane, a ponekad i za rano ljeto, ne podnosi se lako. Reumatičari, kao i općenito osobe suočene s raznim kroničnim bolovima, u tom se razdoblju mogu osjećati posebno loše. Nekoliko je mogućih objašnjenja zašto zglobovi tako bolno najavljuju dolazak hladne fronte - pad atmosferskog tlaka utječe na rastezanje zglobnih čahura, a dolazi i do pritiska na izlazišta živaca, djelovanje hladnoće povećava napetost mišića, pa time djeluje na suženje krvnih žila te otežava cirkulaciju... Neovisno o tome što je pojačalo reumatske bolove, svatko će tražiti način kako da ih ublaži.

Naravno, ovisno o dijagnozi, kod svake reumatske bolesti određuje se odgovarajuća i pacijentu prilagođena terapija u kojoj se propisuju lijekovi i fizikalno liječenje. Lijekovi su usmjereni protiv bolova i upala te na imunosni sustav, a primijene li se pravodobno, njima se mogu spriječiti ili zaustaviti oštećenja zglobova.

Liječenje pokretom

U starijoj životnoj dobi pod pojmom reuma uglavnom se misli na artroze, degenerativne reumatske bolesti kod kojih dolazi do propadanja hrskavice. Fizikalna se terapija u tom slučaju provodi s ciljem ublažavanja boli te održanja, odnosno povećanja pokretljivosti zglobova. Najvažniji dio fizikalnog liječenja, posebno kada je riječ o bolestima lokomotornog sustava, jest kineziterapija, poznata i kao medicinska, odnosno terapijska gimnastika, koju bismo jednostavno mogli opisati kao liječenje pokretom.

I sam naziv dolazi od grčkih riječi kinesis, što znači pokret, kretanje, te therapeia, liječenje. Kineziterapija nije važna samo u smislu liječenja, nego posebno dolazi do izražaja u prevenciji. Pokret je nužan za obnovu hrskavice i pokretljivost zglobova, bez njega poboljšanje stanja, kao ni održanje zdravlja zglobova, nije moguće. Kao i kad je riječ o lijekovima, tako se i kineziterapija, zajedno s ostalim metodama fizikalnog liječenja, prilagođava svakom pacijentu. Općenito uključuje vježbe snage, istezanja, labavljenja i koordinacije, vježbati se može u dvorani ili bazenu, individualno ili grupno. Potrebno je naglasiti da je za napredak u liječenju iznimno važna suradnja pacijenta, posebno kada je riječ o vježbanju kod kuće prema uputama liječnika, odnosno fizioterapeuta. Kod svih kroničnih bolesti lako je izgubiti strpljenje, no pomaci i dugoročni rezultati mogući su samo ako se ustraje. Rad na tijelu mora biti kontinuiran, a odigrat će ključnu ulogu i u održavanju postignutih rezultata. Osim medicinske gimnastike, fizikalno liječenje kod reumatskih tegoba uključuje i terapije strujom, toplinom te svjetlosne terapije.

Toplina pomaže

Kad je riječ o ublažavanju boli te općenito tretiranju reumatskih tegoba, pomažu i razne mjere samopomoći. Za početak spomenimo topli terapijski postupak. Riječ je o zagrijavanju bolnog područja koje se posebno preporučuje kada je riječ o bolnim zglobovima i mišićima te pri njihovoj težoj pokretljivosti. Mogu nam pomoći topli oblozi, no preporučuje se kombinacija s masažom koja će poboljšati cirkulaciju na tom području, a time i opskrbljenost stanica kisikom i hranjivim tvarima. Na tržištu su dostupni pripravci koji razvijaju osjećaj topline i šire krvne žile pa njima možemo masirati bolni zglob.

Nesteroidni lokalni antireumatici u obliku krema, gelova, masti i sprejeva također su vrijedna pomoć jer ublažavaju upale, oticanje i bolove. Iako su gotovo svi dostupni na tržištu bez recepta, svakako slijedite upute i pridržavajte se stručnih savjeta liječnika i ljekarnika. Naime, nesteroidni lokalni antireumatici ne bi se trebali koristiti kontinuirano dulje razdoblje, a oprez je potreban i ako se primjenjuju na većoj površini tijela, primjerice ako njima masirate cijeli donji dio leđa.

Pravila zdravog života

Kao što je već naglašeno, kretanje je sastavni dio terapije reumatskih bolesti, a s obzirom na to da je ljeto na pragu, svakako iskoristite kupanje za poboljšanje svog stanja - plivanje i gimnastika u vodi mogu učiniti mnogo. Ljekovitost mora poznata je čovječanstvu tisućama godina, a voda općenito poboljšava cirkulaciju, ublažava bol, tonira mišiće. Iskoristite more i/ili bazene za trening i opuštanje, pozitivni rezultati neće izostati.

Ako već niste, pravi je trenutak da usvojite zdrave navike. Prije svega, regulirajte svoju tjelesnu težinu jer pretilost jako opterećuje zglobove, pogoršava simptome reumatskih bolesti i usporava oporavak. Svakodnevno radite na pravilnom držanju i kretanju, u tome vam mogu pomoći i savjeti fizioterapeuta. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanje, izbjegavajte svaku žešću fizičku aktivnost koja će preopteretiti vaše zglobove, razmislite o sportovima kao što su tai chi ili joga te na radnome mjestu pazite na ergonomiju. Usvojite i zdrave prehrambene navike, a pritom na jelovnik možete uvrstiti namirnice koje povoljno djeluju na kosti i zglobove kao što su voće i povrće, perad, riba... Mediteranski tip prehrane najbolji je izbor. I pokušajte se što više opustiti jer stres pojačava napetost mišića i pogoršava svaku bol.