Proimmuno immunocoplex
16,20 €
Datum objave: 05.01.2016
U gotovo 80 godina istraživanja beta-glukana potvrđeno je njegovo djelovanje kod povišenog kolesterola i triglicerida, dijabetesa tip-2 te povoljni efekti kod tumorskih oboljenja i HIV/AIDS pozitivnih stanja. Posljednjih godina pažnju privlači njegov utjecaj na imunološki sustav.
Dosadašnji rezultati potvrdili su da je beta-glukan jedan od najjačih prirodnih imunostimulansa i imunomodulatora biljnog porijekla. Uz to što je iznimno snažan i djelotvoran, potpuno je neškodljiv pa je dobio status sigurnog dodatka prehrani.
Kako djeluje beta-glukan?
Beta-glukan snažno povećava moć imunološkog sustava da nas odbrani od raznih napadača našeg organizma. Već nakon 3-5 dana korištenja beta-glukana imunološka aktivnost se može udvostručiti.
Djelovanje beta-glukana se odvija na 2 načina:
Poticanjem stvaranje koštane srži, a time ujedno i povećanjem broja leukocita i trombocita, prve obrambene linije našeg organizma.
Aktivacijom makrofaga, stanica od najveće važnosti za imunološku aktivnost. Makrofagi ne samo da mogu sami pronaći i uništiti uzročnike bolesti već pružaju potporu i drugim stanicama imunološkog sustava.
Kada se preporučuje uzimanje beta-glukana?
kod svih infektivnih bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama ili gljivicama
kod pada imuniteta uzrokovanog emocionalnim ili fizičkim stresom, dijetama te kod sportskih napora
sporog i lošeg zacjelivanja rana
tumorskih bolesti i izloženosti raznim zračenjima
ateroskleroze
autoimunih bolesti (u fazi ispitivanja)
Koje su preporučene doze i trajanje terapije?
Obično se preporučuje 2-4 g / kg tjelesne težine, što ovisi i o kvaliteti beta-glukana. S obzirom da se radi o prirodnom i neškodljivom proizvodu, može se uzimati duže vrijeme čak i u velikim koncentracijama, ali ne treba ni imunološki sustav “držati na maksimumu” bez opravdane potrebe.
Zbog čega različite cijene i koncentracije beta-glukana na tržištu?
Beta-glukani su prirodni polisaharidi izolirani iz stijenki kvasaca, bakterija, gljivica i sl. Za jačanje imuniteta najčešće se koriste izolati pekarskog kvasca. Ovisno o načinu proizvodnje i pročišćavanja smjese beta-glukana, dobiju se različite kvalitete gotovog proizvoda. Dosadašnja ispitivanja ukazala su na važnost Beta-1,3/1,6 D-gukana kao biološki najaktivnijeg. Kvalitetan proizvod trebao bi imati 70-85% upravo ovog beta-glukana u njegovoj ukupnoj dozi. Na aktivnost utječe i razgranatost lanaca beta-glukana kao i njihova topivost, ali ti su parametri još fazi istraživanja.
Zaključak bi bio da razlike u kvaliteti postoje, ali one ne moraju uvijek biti povezane sa cijenom.
Više o imunomodulatorskim učincima beta glukana možete saznati ovdje